Az én (b)irodalmam

Gyermekkorom óta szenvedélyem az olvasás és az írás. Szabadidőmben novellák, versek, cikkek írásával foglalkozom. Hosszabb-rövidebb történeteimet szeretném itt bemutatni.

Friss topikok

Linkblog

Tudor asszonyok

2010.03.12. 17:21 | GigiT | Szólj hozzá!

 

    Hogy ki volt VIII. Henrik, a XVI. század elején trónra lépő csinos férfi, az egykori Yorki herceg, kinek ha nem hal meg fivére akkor sosem válik Anglia szeretett uralkodójává, majd őrjöngő hústömeggé? Ám negyven éves uralkodása alatt mégsem háborúiról, hadjáratairól és vitézségérő vált híressé, mind inkább különös házasságairól.
    A Tudorok történelme nem egy írót és történészt tett megszállott kutatóvá, ahogy engem is hamar rabul ejtett a reneszánsz Anglia, VIII. Henrik uralkodása és ami a „színfalak” mögött zajlott a királyi udvarban. Olvastam Robin Maxwell és Victoria Holt több könyvét akik történészek segítségével írták műveiket a Tudorokról. Mégis leginkább Antonia Fraser VIII. Henrik hat felesége című könyve nyűgözött le, aki a hat asszony életét történelemkönyv pontosságával mutatta be.
VIII. Henrik trónra lépésekor fiatal, ám a királynál mégis idősebb felesége a spanyol Aragóniai Katalin, a hithű katolikus, a férj egykori sógornője, ugyanis VII. Henrik elsőszülött fiához ment feleségül ám hamar megözvegyült. Számos gyermek világra hozója, akik közül egyetlen lány volt elég erős az élethez, a későbbiekben Véres Mária királynőként vált ismertté. Henrik és Katalin frigye válással végződött, mely csak úgy jöhetett létre ha Anglia szakít Rómával és a katolikus egyházzal. Hisz több éves „udvarlás” után végül feleségül vehette majd 1533. június elsején megkoronázhatta Boleyn Annát, akit a nép gyűlölködve Nan Bullennak, a király szajhájának nevezett.
Pedig nem ez volt a helyzet, hisz egy nő legnagyobb erénye a szüzessége amit a folytonos ostrom és vágyakozás ellenére is a sok éves válási procedúra ideje alatt képes volt megtartani, képes volt a királyt is „megbabonázni” és magához láncolni. Sajnos amit férje követelt tőle, a fiú trónörököst, nem tudta megadni, noha jövendőmondók megjósolták az Anna királyné méhéből fogant királyt aki arannyá változtatja az országot. Valami igazság volt e jóslatban, hisz Anna és Henrik egyetlen élő gyermeke a későbbiekben a szűz királynő azaz I. Erzsébet, aki elhozta Angliának az aranykort. Mivel Henrik nem kapta meg feleségétől az egyetlen ajándékot amiért oly hosszú évekig sóvárgott, megharagudott és ráunt a gyönyörű asszonyra és felségsértés, vérfertőzés vádjával elítélték. Az ítélet kard általi fővesztés, ami akkor hatalmas engedménynek számított. A híres és ügyes kezű hóhért Calais-ból hozatták aki éles kardjával szinte észrevétlenül sújtott le a hófehér, kecses nyakra.
Jane Seymour, a harmadik feleség volt a szerény, engedelmes nő aki nem sokáig élvezhette a nép szeretetét, mert az első gyermek születését követően gyermekágyi  lázban hunyt el. De megadta a királynak és az alattvalóknak a rég áhított trónörököst, aki VI. Edward a gyermek király csupán néhány évig uralkodhatott, ugyanis nem érte meg a felnőtté válást gyenge szervezete miatt.
A Tanács unszolására újabb feleség után nézett VIII. Henrik és hosszú keresés után Holbein mester festményét meglátva nőül vette az ismeretlen Klevei Annát. A festmény csalóka volt, a gyönyörű ara pedig nem a király „ínyének” megfelelő, így hat hónapnyi házasság de külön hálás után a király elvált Lady Annától és testvérhúgává fogadva az asszonyt aki megtarthatta birtokait, a királytól a nem csekély járandóságot és főleg a fejét! Egy feltételt szabtak csupán, miszerint nem térhet vissza soha szülőhazájába, hanem hű alattvalója marad az angol királynak.
A már elhízásnak és öregedésnek induló király ötödik asszonya a fiatal, szinte még gyermek Howard Katalin volt, a tövis nélküli rózsa. Ám bimbó korában elég szabados életet élt és megjátszott ártatlansággal gyorsan meghódította az uralkodót. Gyorsan felszarvazta a fülig szerelmes királyt, aki halálra ítélte a fiatal asszonyt és hamar porba hullt a Tower Hillen a csinos fej. A szeretők is megkapták a maguk büntetését, ami kínvallatással kezdődött és felnégyeléssel fejeződött be.
Az öreg, szinte nyomorék királynak aki már évek óta küzdött tályogos lábának elviselhetetlen fájdalmával és a súlya is csak gyarapodott, nem kellett más, csupán egy hallgatag, megfontolt ápolónő, akit meg is talált Parr Katalin személyében. Az asszony már fiatalon kétszer megözvegyült, így tudta hogy kell bánni egy rigolyás, csapongó természetű, öreg emberrel. Igaz a lutheránus vallást részesítette előnyben, tudta hol a határ és igyekezett diszkrét maradni vallási témákban, mivel hamar kieshetett volna férje kegyeiből és bizony az intő példa előtte volt, milyen hamar fel lehet cserélni a greenwichi palotát a Tower hideg cellájával. Lady Katalinnak megadatott hogy eltemesse Anglia nagy uralkodóját, Tudor Henriket.
    Először megdöbbentő a feleségek száma és azok sokban hasonló sorsa, végzete. Ám Antonia Fraser írónő szerint VIII. Henrik az akkori mércével mérve hűséges férfinak számított, hisz több felesége volt, mint szeretője. Ezt akkoriban még a francia uralkodó, I. Ferenc is viccesen megjegyezte. A történelmi kutatások három szeretőről számolnak be csupán hisz a többi törvényes (?) frigy volt.
Fiatal, magas, izmos, Anglia legcsinosabb férfija volt a tizennyolc éves király és őrült, zsarnok, gyilkos amikor meghalt? Döntse el mindenki maga. Számomra hatalmas uralkodó volt, akit irigyeltek és a XXI. század embere is megirigyelné hisz a hatalom nagyon csábító. S az a dráma amit kialakított e hat feleséggel: izgalmas, rejtélyes, amit csak a Tower, a King’s College kápolnája, a Hampton Court és még sorolhatnám hány templom és rezidencia falai némán őriznek az idők végezetéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://gigibirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr11834742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása