Az én (b)irodalmam

Gyermekkorom óta szenvedélyem az olvasás és az írás. Szabadidőmben novellák, versek, cikkek írásával foglalkozom. Hosszabb-rövidebb történeteimet szeretném itt bemutatni.

Friss topikok

Linkblog

Esettanulmány egy szakrendelésen

2019.03.20. 14:31 | GigiT | 26 komment

Egy szakrendelés előtt unalmas perceimben, óráimban sikerült esettanulmányt folytatnom a szakdolgozók viselkedéséről. Még mielőtt bárki felháborodna, hogy megint a nővért bántják, talán érdemes végigolvasni eme néhány sort!

20 éve taposom az egészségügy kanyargós, gidres-gödrös útját, de azt tudja minden egészségügyben dolgozó, hogy a beteg bár csak az ujjbegyét vágta el egy papír fecnivel, akkor is az a legsúlyosabb panasza! A beteg, aki kint ül a folyosón sokszor éhgyomorral mert azt kérték tőle, esetleg ezer más egészségügyi problémával - és lassan peregnek a homokóra homokszemei amire beszólítják a vizsgálóba - kiszolgáltatott állapotban van. Ideges, nyugtalan, fél a vizsgálattól vagy a beavatkozástól. Általában laikusokról beszélünk, akik nem tanultak orvosi latint bár tudom a várakozás ideje alatt talán meg is tehetnék.

Hogy visszakanyarodjak mai élményeimhez az első megdöbbenés az alap kommunikáció hiánya, azaz a köszönés! A folyosón végiglibbenve élet és halál uraként, megvetően mérik végig a várakozó betegeket és csüggedten szűrik le a tanulságot: „Ma sem maradtak otthon a betegek!” A pihenőszobából élénk nevetés, és egyre trágárabb beszéd hallatszik. Talán nem is sejtik, hogy ezek az ajtók nem hangszigeteltek? Már 8 óra van, a betegek már nem férnek el a váróterem széksorain, de a beutalókat még senki sem szedte össze. Amikor végre elérkezik a beutalók beszedésének ideje a betegek próbálják tartani az érkezési sorrendet és olyan sorban nyújtják dokumentációikat. Ezzel szemben a kolléganő hol előre, hol hátra rakosgatja azokat, mint egy pakli magyar kártya lapjait, hogy biztosan jól össze legyenek keverve. Így aki elsőként érkezett a mai vizsgálatra délután 2 előtt nem tud onnét távozni!

Egy idős bácsi toppan az egyik vizsgáló ajtóba. Az asszisztens közli vele, hogy még egyszer mondja már a nevét, mert „fejek alapján” nem tudja beazonosítani a betegeket. Talán az arcok alapján! Majd ismételten eltelik közel egy óra, amikor a vizsgálóból kilépő asszisztens közli, hogy a doktorunk késik, aki rá vár „Várjon!” Hatalmas szókincs béli hiányosságokat tapasztalva egyre lejjebb csúszom a műanyag széken és megpróbálok emlékezni a fogadalomra, a kötelességre, a hivatástudatra.

Javaslom, hogy a közösségi oldalon és egyéb blogokban olvasható feljegyzéseket miszerint - „Fő erényük a mosoly és kedvesség.” Erősségük a hatalmas tudás, rugalmasság, empátia, az élet szeretete, tisztelete.” stb. közben teljesíteni is kellene. Természeten mindig vannak kivételek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gigibirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr3014703368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2019.03.21. 08:46:59

Elèg gyenge lett.
Menj ki nèmetországba, ahová a nővèreink mentek, ott lehet normálisan el fognak látni. A magyarok kollektív hibája hogy hagyták ide süllyedni az egèszsègügyet. Csak a selejt maradt, ès az öregek. Ez a következmènye.

Fülig José 2019.03.21. 09:20:21

@erkölcsi hulla: hogy mondhatsz ilyet?! Nagy Ferenc is megmonta, MINDEN A LEGNAGYOBB RENDBEN az egészségügyben és majd ő jó megpofoz (!!) ha mást állítasz...hát annyira király a helyzet, hogy már csak ilyen lecsúszott, szar alakok hirdetik az igét, mint emez...ettől még a pataki nevű is hitelesebb lett volna, ezotériástul, marslakóstul...

CSOKKI MÁLNA 2019.03.21. 09:23:39

@erkölcsi hulla: Hihi, próbáld ki a brit állami egészségügyet. Sírva fogsz visszamenekülni..:)

unom_ma 2019.03.21. 09:46:26

Az előre lépést lehetne azzal kezdeni, hogy melyik szakrendelő, melyik rendelése és mikor!

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.03.21. 10:22:09

Ez így roppant gyenge és hiányos. Plusz általánosító. Abból a feltételezésből indul ki pl, hogy a páciensek fogadása érkezési időben kelljen, hogy történjen. Holott egyáltalán nem biztos.
A nővérek és orvosok leterheltsége elég nagy, igen, ezért előfordulhat, hogy a pihenőszobában viccelődéssel eresztik ki a gőzt. Azon kívül ne kelljen már azt elvárni tőlük, hogy mindenkinek előre köszönjenek a folyosón! Mindig az köszön előre, aki érkezik.

dedoca eder 2019.03.21. 10:34:37

Velem másfél éve karácsonykor esett meg hasonló a XIII. kerülelti rendelőintézetben. a háziorvosom nem volt ott, helyettesítette valaki. már kb 40 perce vártunk odakinn, ajtó nyitva, odabent pedig ordenáré stílusban csevegett az orvos és az asszisztens.
2 receptért mentem, kb. bő egy órát vett igénybe úgy, hogy én voltam az első.
utána írtam egy levelet a háziorvosomnak, jelezve, hogy pontosan mikor mi történt. hetekig hívogattak utána, hogy beszélni akarnak velem, de erre nem voltam nyitott. elmondtam, hogy mikor történt, pontosan és hogyan, én a magam részét megtettem. nem kívánok sem tanuskodni sem nyomás alatt lenni az ügyben, tisztázzák egymás között. volt ott elég más beteg is, utána nézhetnek hogy aznap kit láttak még el, megkérdezheti őket ha akarják.
van kivétel, vannak rendes orvosok és nővérek, de sajnos a többség már külföldön van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.21. 10:40:32

Az egyetlen megoldás szerintem Sorost királlyá kiáltani, s megválasztani örök időkre a Gyurcsány-Bajnai szakértői kormányt.

Sziketa 2019.03.21. 11:28:28

Szörnyű, hogy viccelődnek egymás között. Mit csináljanak, üljenek vigyázban egész nap, mert a kórházban betegek vannak? Így is elég depresszív ez a munka, legyen még inkább az. Az is szörnyű, hogy várni kell (hidd el, néhány vágyott nyugati országban még többet várnál). Még jó, hogy várni kell, ha odatolakodsz hétre, mikor tízkor kezdődik a szakrendelés. Lehet az esetedben nem így volt, de nagyon sokszor elmondják a betegeknek, hogy tízkor jön az orvos (mert esetleg osztályon is dolgozik), ennek ellenére hétkor már ott tolongnak, meg 6:30-kor az orvosi szoba ajtaját verik. Én mindig tizenegyre mentem szakrendelésre, és legtöbbször nem kellett várnom fél órát se... Nagyon sokszor igazuk van a betegeknek, amikor szidnak valamit az egészségügyben, de ez a bejegyzés konkrétan dettó gyökérség.

Fülig José 2019.03.21. 12:38:38

a mai gyönyörű nap azért elválik a szar a víztől.
egy átlag fideSSesnek 3 válasza van mindenre (gondolom ennyit tudtak stabilan beleverni abba az ostoba fejébe a pártközpontokban):
1: máshol is szar (sőt: szarabb!)
2: soroooooooos
3: nem is.

Fikkentáger 2019.03.21. 14:04:18

Kis pénz kis foci. Ezért szaros kis tb befizetésért ennyi jár. Mikor fogja már ezt megérteni ez a birka nép? Örüljön, hogy ennyi van.

darlacko 2019.03.21. 15:16:48

Azt nem tudom megérteni, hogy miért nem lehet egy sorszámokat kiadó automatát beállítani az intézményekbe. Ez a "ki érkezett előbb, nem, maga utánam jött" baszakodás tipikus magyar módi.

A magyar egészségügyben dolgozók leterheltek, de az is igaz, hogy felhatalmazottnak is érzik magukat, egy mindenféle iskolai végzettség nélküli segédápoló is kiskirály lesz hamar és kétezer forintokért hajlandó csak ágytálat cserélni. Ez utóbbit családtagom egyeteni klinikai tartózkodása alatt tapasztaltam, kicsit elborult az agyam. Sunyi, számító, kapzsi fél-C luvnya volt a segédápoló, aki tartotta a markát mindenért.
A betegek lehúzása üzlet nekik és valójában abban érdekeltek, hogy sose legyen rend az egészségügyben, mert így lehet a zavarosban halászni.
Orvosbárók foglalnak le műtőket a zsebbe borítékot csúsztató betegeiknek. Gyógytornászok legyintenek, hogy erre itt nincs idő drága Kovács néni, tessék itt a telefonszámom, elmegyek magukhoz és tornázunk, tízezer lesz óránként.
Az egészségügyi dolgozók egy része a saját privát bizniszének tekinti az állami munkahelyét.

darlacko 2019.03.21. 15:21:46

@Fikkentáger: Ostoba f@sz. A magyar EÜ járulék nem kevés! Külföldön élek, Ázsiában. A magyar egészségbiztosítási járuléknál kevesebbet fizet utánam a munkáltatóm havonta és ha elmegyek orvoshoz, akkor ugyan vagy egy 1500 forintnak megfelelő vizitdíj, de a kiírt gyógyszerek akkor ingyenesek nekem és azonnal meg is kapom ott helyben a szomszédban működő gyógyszerésztől. Akármennyi gyógyszerre is van szükségem. És nem egy körzeti orvoshoz kell mennem, hanem én választhatom meg, hogy hova megyek akárhol az országban.

pollenke 2019.03.21. 15:33:20

@Fikkentáger:"szaros kis TB-fizetés" ?! Miről beszélsz ?! Több, mint havi 70 ezret csengetek be a közösbe eü járulék címen és akkor még nem beszéltem a munkáltatói hozzájárulásról, amit utánam fizetnek be az államkasszába. Attól még, hogy Te minimálbérre vagy bejelentve, vagy egyéb módon élősködsz, más még fizethet magas TB-t, amiből aztán a Te birka seggedet, sőt még a kölyködét is gyógyítják.

2019.03.21. 15:34:38

@darlacko:
Találkoztam már sorszámhúzós rendszerrel, de simán ugyanaz a tolakodás ment ott is...

A másik probléma, hogy a hazai kórházakban rengeteg energiát fordítanak arra, hogy elhárítsák a beteget, ide-oda küldözgessék, így a rutinosabb, erőszakosabb emberekkel szemben esélyed sincs bárhová bekerülni, én biztos vagyok benne, hogy ha egyszer komoly bajom lesz, akkor vagy magánegészségügy, vagy meghalok mielőtt a megfelelő orvoshoz eljutnék.

zsurzsenka 2019.03.21. 15:53:08

Off topik, de nem lehetne növelni a betűméretet? Folyik ki a szemem a negyedi sor olvasása után, pedig elvileg minden rendben a látásommal. Ráadásul a pink betűt piros hullámvonallal jelöli a komment írás közben a doboz. Faja.
A témához hozzászólva: Torontóban megállt a busz, a sofőr kiszállt a fülkéjéből és udvariasan megkérte a sorozatban káromkodó két utast, hogy vagy szálljanak le, vagy mellőzzék az f... szó használatát. Azok bocsánatot kértek, és mentünk tovább. True story. Egy munkahelyen pedig egyenesen elképzelhetetlen a trágár szavak használata.

peter3374 2019.03.21. 18:09:09

@pollenke: de kevesen keresnek brutto 1.000.000Ft-ot...
A nagy atlag eleg keveset fizet, toredeket mint nyugaton es elvarjak, hogy ugyanolyan ellatast kapjanak mint mondjuk hollandiaban.

midnightcoder2 2019.03.21. 18:27:54

@peter3374: Na ja. A gond ott kezdõdik, hogy aki havi 70 ezret fizet be, az is pont olyan ellátást kap, mint aki egy fillért sem rakott egész életében a rendszerbe. Aztán az is gond, hogy nem a beteg pénzéért versenyzõ magánintézmények vannak, hanem állami egészségügy, ahol agyonra leterhelt dolgozók melóznak múzeumból szalasztott gépeken, horror körülmények között kabátgombért. Nem csoda, hogy aki teheti elmenekül.

vanRob 2019.03.21. 19:27:56

És, hogy miért nem rendelt az orvos? Mert a magánpraxisában éppen 5-ször annyit keresett azon a reggelen, mint a blogger...

blackshíp 2019.03.21. 19:52:16

@vanRob: bár egy fokkal valószínűbb, hogy reggeli vizitet tartott, mert a szakrendelő mellett osztályon is dolgozik, mert annyira nincs ember

Fülig José 2019.03.21. 19:58:29

@midnightcoder2: nana, vigyázz! nehogy a bukott csótány megpofozzon!

kvadrillio 2019.03.21. 20:40:48

Eezek ugyanazok az orvosok , asszisztensek mint a cocilizmusban voltak, csak most 6-7-8 helyen is dolgozgatnak a magáneü-ben, közben az állami szférába is "besegítenek", és azért is undokok, hogy ezzel is serkentsék a betegeket a magáneü-be való eljutásban !!!
A gond hogy ez sokáig nem fog menni, mert nincs annyi tartalék az állami betegellátást felkeresők buxájában, hogy kifizetgessék a drasztikusan emelkedő fizetőseü- tarifákat.
AKIK PEDIG HITELEK FELVÉTELÉRE KÉNYSZERÍTENÉK EZEKET AZ EMBEREKET, AZOKAT....LE....KELL--...LÉŐNIO ! M Á-S M EGOLDÁS NEM LESZ !!!!! :o)))))
HÜLYESÉGEKET NEM KELL BEVEZHETGETNI !

ennyioke.....

peter3374 2019.03.22. 06:20:46

@kvadrillio: nem is baj ha ilyen az ellatas, remelhetoleg akkor a termeszetes kivalsztidas megoldja, hogy ilyen hulyekbol keves legyen mint te...

efi 2019.03.22. 07:54:15

@Sziketa:
Lópéniszt. Ha a rendelési idő 8-kor kezdődik az orvos 8-kor jöjjön, ne 10-kor. Ha mindig 10-kor jön, írják át 10-re.
süti beállítások módosítása